A żeby was zachęcić, to zacznę xD
1. A Moment To remember
Zdecydowanie mój ulubiony film. Nie dość, że mocny wyciskacz łez, to mamy tu do czynienia ze wspaniałą muzyką, historią i grą aktorką, która stoi na najwyższym poziomie.
Film po którym polubiłem Son Ye Jin, która z Jung Woo Sung'iem pokazała jak powinno się grać w melodramatach. Kto nie widział, niech nadrabia!
2. Upadłe Anioły
Stary film z Hong Kongu w reżyserii mistrza. Wong Kar Wai już potem nie nakręcił tak dobrego filmu. Upadłe Anioły, to świetny dramat o samotnych ludziach, szukających choć trochę miłości. Zdjęcia to najmocniejsza strona tego filmu, a naprawdę dobra, nastrojowa muzyka dodaje wspaniałego klimatu. Hong Kong ubiegłego wielu pokazany w wyjątkowy sposób. Poza tym świetna rola Michelle Reis. polecam wymagającym widzom

3. My Sassy Girl
Najlepsza komedia romantyczna. Widziałem film z 5 razy? Może nawet więcej, jest naprawdę wspaniały. Nie ukrywam, że od tamtego czasu nie byłem w stanie ujrzeć w innym komromie tego, co zobaczyłem tutaj. Zabawna, miejscami smutna historia o miłości, niekoniecznie usłanej różami, ale za to jakiej słodkiej i niewymagającej xD Gdybym miał wybrać ulubiona parę bohaterów to byliby to właśnie oni. Jun Ji Hyun i Cha Tae Hyun wykonali kawał naprawdę dobrej roboty, chciałbym ich kiedyś zobaczyć jeszcze w jakiejś produkcji. Może zagrają w dramowej wersji?<marzy>

4. Maundy Thursday
Melodramat, film na którym się popłakałem(Dobra, na moment to remember i classic też płakałem xD). Film, którego nie chciałbym oglądać 2 raz. Ale jest to wspaniała historia, ustępuje miejscami A Moment To Remember z drugiej strony broniąc się dobrą, smutną historią. Dla Kang Dong Won'a i Lee Na Young role życia. Tak dobrej gry z ich strony już później nie widziałem. Jest to prosta, ale za to jakże piękna historia o krótkiem miłości. Piękna w swojej prostocie. Dla fanów melodramatów pozycja obowiązkowa.
5. Classic
Na 5 filmów, 3 to melodramaty. Ale nie dziwię się sobie, ponieważ były to naprawdę dobre produkcje. Pierwszą piątkę zamyka Classic, film, który prosty z założenia zmienia się w bardzo złożony melo. Końcówka po prostu jednym słowem wgniata w fotel. Oczy to całe przeszklone miałem. Widziałem go 2 razy, za każdym razem czułem się tak samo. Mega przygnębiający, ale piękny pod każdym względem(scena ze świetlikami *_*). Tak samo jak wyżej, dla fanów pozycja obowiązkowa.
6. Yoru No Shanghai
Teraz ciężko było mi wybrać, bo reszta filmów jest naprawdę bardzo dobra i każdy zasługuje na te 6 miejsce. Dlaczego więc Yoru No Shanghai? Odpowiedź jest prosta, jeden z niewielu filmów, który wywołuje u widza szczery uśmiech, a na serduchu robi się ciepło. Filmweb określił ten film jako melodramat. Tak nie jest, dla mnie to był romans z elementami komedii i dramatu. Świetne postacie, naprawdę ciekawe przedstawienie nocnego Shanghaiu i boska gra ze strony Wei Zhao i Masahiro Motoki'ego. Naprawdę dobra koprodukcja Japońsko - Hongkońska.
7. Pożegnania
Słodko-gorzki komediodramat o śmierci... Film przez który wziąłem tłumaczenie Saikou no Jinsei na siebie. Nigdy nie spodziewałem się, że ceremonie pogrzebowe można pokazać w tak miły, niekonieczne smutny sposób. Film ogląda się naprawdę bardzo dobrze. Mamy tu świetnie wyważoną komedię(której nie jest tu zbyt dużo) i dramatu. Zdecydowanie jeden z ciekawszych Japońskich filmów, a Oskar w 100% zasłużony.
8. Pusty Dom
Kolejny melodramat. Tym razem w innym wydaniu. Pewnie każdy zna ten film, pewnie wszyscy go też oglądali. Nie będę pisał o czym jest, bo jest o po prostu miłości(ale za to jakiej niespotykanej). Największym plusem tej produkcji jest niespotykana jak nigdy dotąt cisza. W filmie praktycznie nic nie mówią. Widz został zmuszony do czytania z twarzy, tutaj nie dowiemy się wprost czy bohater odczuwa ból, musimy sami do tego dojść. Przy okazji paląc przy tym wszystkie przewody w mózgu. Bardzo ambitny film, dla ambitnych kinomaniaków.
9. Braterstwo broni
Dla odmiany film wojenny. Najlepsza taka produkcja koreańska. Świetne sceny batalistyczne, niesamowita gra aktorska, efekty audio-wizualne. Praktycznie brak jakichkolwiek wpadek. Polacy powinni się uczyć od Koreańczyków, jak się robi filmy, a nie produkować chłam pokroju 1920, gdzie przez pół filmu śpiewają.
Braterstwo Broni, to film, który na długo zapada w pamięć, ponad 2 godzinna wędrówka po zniszczonych miastach i zbombardowanych polach trwa w naszych sercach jeszcze przez bardzo długo.
10. Temptation of Wolves
Ciężko było wybrać film, który zamknie stawkę. Padło na Kuszenie Wilków. Nie dość, e kolejne melo, to całkiem dobrze zrobione. Na plus zdecydowanie nietypowy trójkąt romantyczny, komu kibicować, ten jest dobry, ale... No właśnie, w szoku byłem podczas oglądania filmu i dlatego postanowiłem, że jednak ta produkcja zamknie czołówkę.
Poza tym kolejna dobra rola Kang Dong Won'a, który film napędzał, krótko i zwięźle.
Nie musicie się tak rozpisywać, wystarczy, że podacie swoją listę, przy okazji zobaczę sobie, czy mam z kimś podobne gusta xD
ps. Nie musi to być TOP10 filmów, może być TOP5, 3, 20, jak kto woli xD