Soo-jin jest kobietą sukcesu, która ma praktycznie wszystko. Niestety, w parze z sukcesami zawodowymi nie idą sukcesy w życiu osobistym. Kiedy Soo-jin rzuca kolejny narzeczony bohaterka poznaje przystojnego stolarza, którego największym marzeniem jest zostać architektem. Para zakochuje się w sobie, a następnie bierze ślub. Wydaje się, że oto życie Soo-jin zamieni się w raj. Niestety, niebawem dziewczyna dowiaduje się, że cierpi na rzadką chorobę powodującą zanik pamięci... Opis film web
Pewnie każdy z was widział kiedyś ten film, a jak nie to musicie to nadrobić. Dla mnie ten tytuł jest wizytówką Korei. Niesamowite piękne zdjęcia, subtelna i delikatna muzyka, znani i bardzo doświadczeni aktorzy i historia urzekająca od pierwszych minut.
Film zaczyna się bardzo mądrym cytatem, który później staję się motywem przewodnim fabuły, "Mówią, że gdy tracisz pamięć...tracisz i duszę"
Na tym cytacie maluje nam się piękna opowieść o miłości, której nie dane było zostać zapamiętaną. Niebywale smutna historia, w którą z łatwością każdy widz może wczuć się od pierwszych minut jest atutem tego filmu. Oglądając go pierwszy czy setny raz ciągle mamy iskierkę nadzieji, że jednak coś się zmieni ale na koniec płaczemy zawsze tak samo.
Główni bohaterowie są dobrani znakomicie. W stolarza wcielił się bardzo znany i doświadczony aktor Woo-sung Jung. Pewnie wielu z was kojarzy go z filamami, Niespokojny, Daisy, Sad Movie. Jego partnerką była niezastąpiona pod względem wyciskania łez Ye-jin Son. Płakałem ze śmiechu oglądając Personal Taste i płakałem, bo było mi tak smutno przy Keulraesik czy filmie tutaj opisywanym.
Reżyser, który wziął się za kręcenie tego filmu na koniec nie ma już żadnego ciekawego obrazu. Ale mogę powiedzieć, że dzięki "A moment to remember", tej magii jaką tchnął w ten film, jego twórczość powinna być porównywalna do Kim Ki-Duk'a. Chociaz ten drugi zaskakuje na każdym kroku.
Oczywiście obraz ten jest niezmiernie, od kilku miesięcy u mnei na pierwszym miejscu, w każdej kategorii i nie wiem czy kiedyś to się zmieni.
A teraz zapraszam do dyskusji xD